Beeldbewerking @ fransschmitz.nl

Beeldbewerking voor en na…
Robbie Williams, Louise – Enjoy te ride!

DXO Optics pro 8 – Beeldbewerking

Het bewerken van foto’s gebeurd met speciale programma’s. Sommigen doen dit met Photoshop, ik gebruik hiervoor een programma dat DXO Optics pro heet, tegenwoordig heet dat DXO Pureraw. Dit is een investering die voor elke liefhebber van digitale fotografie op de allerhoogste plaats zou moeten staan, immers worden alle gebreken (en dat zijn er nog al wat) in de digitale afbeelding gecorrigeerd. Dit gebeurd tot in de perfectie en dat is dus ook de reden waarom ik alleen nog in raw schiet. Al het andere is voor mij geen optie meer. Wil je kwaliteit en ongekende scherpte dan zijn de 129€ voor de aanschaf van DXO iets wat je heel snel terug hebt verdient, bovendien kun je razend snel een grote batch van foto’s processen. Ik persoonlijk werk al jaren met DXO, sinds 2004, en neem maar van mij aan dat het programma meer dan zijn geld waard is.

raw

Alle foto’s die ik schiet die sla ik op in raw. Een RAW-bestand bevat de oorspronkelijke (ruwe en onbewerkte) gegevens zoals die van de beeldsensor zijn uitgelezen. Dit bied achteraf de mogelijkheid om heel veel instellingen aan te passen en zo een optimale afdruk te krijgen.

Een schermafdruk van een raw opname van een Canon 50D

Zoals goed te zien is op de afbeelding hierboven is de opname te donker en niet echt helemaal optimaal scherp. Dit is dus voor de Beeldbewerking.

Van raw naar JPG of een ander formaat.

Raw is ook een formaat dat niet aangeleverd kan worden bij een afdrukcentrale zoals vroeger het negatief. Dit komt omdat de raw file nog niet af is. Ik gebruik daarvoor het programma DXO Optics Pro. OP de foto hierbeneden is te zien hoe dat eruit ziet.

Een schermafdruk van de opname voor en na correctie

In het programma kan van alles gecorrigeerd worden. Voornamelijk lens correcties (donkere hoeken) en chromatic aberration. Daarnaast zijn er tal van andere mogelijkheden en filters die toegepast kunnen worden. Enige vakkennis is wel vereist bij het gebruik van dit programma. Als we dan klaar zijn met bewerken dan ziet de afbeelding er als volgt uit:

De bewerkte foto in DXO klaar om te exporteren

In het volgende scherm van DXO geef ik dan aan in welk formaat de afbeelding geëxporteerd moet worden: JPG, Tiff, png en geef ik aan met welke resolutie de afbeelding op moet worden geslagen (afdrukken = 300 dpi en internet bijvoorbeeld 072 dpi). Nadat ik dan de afbeelding geëxporteerd heb volgt er voor de allerlaatste stap de laatste bewerking in een ander fotobewerkingsprogramma en breng ik de afbeelding op het gewenste afdruk formaat. Heel wat stappen dus!

Het eindresultaat in 300 dpi en 072 dpi

De afbeelding in 300 dpi, geschikt om te printen op papier (selecteer de foto en sleep hem naar jou buroblad om af te drukken)
de afbeelding op 072 dpi, voor internet dus

Als je dan alsnog vind dat de kleuren een beetje zwak zijn, dan doe ik dat in een ander fotobewerkingsprogramma, er zijn er velen en niet allemaal zijn ze zo duur dat je ze niet kunt betalen. een voorbeeld van een nabewerking:

het eindresultaat is bereikt.

Beeldbewerking is een vak apart

In de nabewerking maak je de afbeelding af. Hier bepaal je wat je uiteindelijk in je handen houd als het gedrukt is, of wanneer het dan aan de muur hangt. het stopt dus niet bij het schieten van een mooi plaatje, pas als het helemaal klaar is en het jou eigen verwachtingen overstijgt, dan pas kun je met een gerust hart achterover leunen en genieten van jou werk.

Werk op maat gevraagd

Vraag gerust een na via het contact formulier of via de whatsapp knop wat ik voor je kan betekenen. Heb je speciale wensen, vraag dan want alleen dan kan ik je helpen.

“Kennis heb je niet om te bewaren maar om toe te passen”

Geef een reactie

Translate »