Fotografie @ fransschmitz.nl

David en Soñia op de mooiste dag van hun leven, wat een prachtig bruidspaar
Philip Glass – Metamorphosis 2 Njoy

Aangekondigd op 22 augustus 2005 was de Canon 5D de eerste single-grip DSLR die het gebruik van EF-mount lenzen mogelijk maakte met hetzelfde gezichtsveld als op filmcamera’s.

De EOS 5D is anders dan alle eerdere digitale spiegelreflexcamera’s doordat hij een full-frame (35 mm formaat) hoge resolutie sensor (12,8 megapixels) combineert met een relatief compacte body (iets groter dan de EOS 20D. De EOS 5D was bedoeld om tussen de EOS 20D en de EOS-1D professionele digitale SLR’s in te passen. Hoewel Canon de EOS 5D niet specifiek een ‘professionele’ digitale SLR noemde, had hij een duidelijke aantrekkingskracht op professionals die een hoogwaardige digitale SLR wilden in een behuizing die lichter is dan de EOS-1D.” Aldus de review op www.dpreview.com

De Canon 5D met een 24 – 105 f/1:4 in al zijn pracht en glorie, voor mij de ideale combinatie

Fotografie is leuk

Het fotograferen van dingen en mensen is leuk. Het geeft je de unieke kans om achteraf op jou gemak te bekijken wat er allemaal is gebeurd op het moment toen je de shot nam. Ik sta vaak versteld van de dingen die in een foto verborgen zitten, de foto hierbeneden is daar een goed voorbeeld van.

Broadway, Manhatten op een door de weekse dag

Als je de tijd neemt om er goed naar te kijken dan zie je dat er vele verhalen in deze foto zitten, of zoals wel vaker gezegd: een foto verteld meer dan 1000 woorden.

Een nog beter voorbeeld is de foto hier beneden, zoals je ziet valt het in eerste instantie niet op wat er allemaal op de foto gebeurd. pas later bij de nabewerking kwamen deze bungelende heren tevoorschijn.

Vaak knip je dingen zonder het te weten, dat is dan achteraf extra mooi omdat het als extra slagroom op de taart is, Canon 20D

Maar er is meer dan straatfotografie

Straatfotografie is mijn grote passie geworden. Ik vind het heerlijk om met mijn camera in de aanslag het dagelijks leven op een willekeurige plek vast te leggen. Maar er is meer dan dat alleen, bruiloften, portretten, sociale fotografie, reclame fotografie, product fotografie, architectuur fotografie en dan nog vele andere soorten, sommige wil je niet eens weten, toch?

We leven in een tijd van extremiteiten en daar is eigenlijk alles mee gezegd. Alles schijnt te moeten kunnen en alles schijnt te mogen, dat is althans de norm in deze dagen en ik heb daar vrede mee. Hetgeen natuurlijk niet wil zeggen dat ik klakkeloos mee ga in alles wat er gebeurd, bij lange na niet!

Kwaliteit

Of het nou om bruiloften gaat, of om een portret, iedereen wil kwaliteit! Het is ook mij gebeurd dat er wel eens iets mis ging, de ene keer omdat het mijn fout was, de andere keer omdat de camera het begaf op een cruciaal moment, “s… happens” zeggen ze dan en dat is helaas zo. Achteraf is daar weinig meer aan te veranderen en moet ze daar me leren leven. Zoals bij alle dingen in het leven kan het flink mis gaan en zit je achter af met de gebakken peren. (ben benieuwd hoe Goog deze oud Hollandse spreuk vertaald)

Dus dat gezegd hebbende, gaat het meestal wel goed. Maar kwaliteit is niet alleen afhankelijk van die cruciale factor dat alles goed gaat. je hebt daarnaast ook de juiste apparatuur nodig en een flinke portie kennis en natuurlijk genoeg zelfvertrouwen om een bruidsreportage te durven schieten.

Al deze dingen kun je leren en zoals met alles in het leven ontwikkel je daar een vaardigheid in die, naar mate dat die groeit, er voor zorgt dat jou passie voor fotografie steeds groter wordt en je steeds betere plaatje af levert.

Analoog of digitaal?

Tegenwoordig eigenlijk een overbodige vraag of toch niet? Bijna iedereen knipt tegenwoordig digitaal en dat is helemaal niet zo vreemd want de mogelijkheden zijn ongelimiteerd. Analoog en digitaal kruisen elkaar ergens, alleen zou ik er zo niet de vinger op durven te leggen waar. Toen ik van Analoog naar digitaal overschakelde heb ik een tijd echt moeten wennen aan de extra functies van de moderne camera’s. Nu weet ik dat digitaal eigenlijk beter is dan analoog, sneller en veel gebruikersvriendelijker. Maar analoog is toch leuk en zeker de moeite waard om een keer mee gewerkt te hebben.

Als digitale fotograaf heb je meer kennis in huis nodig dan als analoge fotograaf. Nabewerking doe je zelf en het samenstellen van mooie afdrukken is ook iets wat je je eigen moet maken. Kort om je krijgt te maken met programma’s zoals Gimp, Lightzone, Lightroom, Photoshop, DXO Optics pro (waar ik altijd mee werk) en nog een hele scala aan andere programma’s die voor de nabewerking geschikt zijn. En dan heb je nog de resoluties en de kleurenprofielen, om maar te zwijgen over RGB of CMYK. Je hebt dus vooral kennis nodig, veel kennis want op het knopje drukken kan eigenlijk iedereen wel.

Mijn advies

Blijf lopen, blijf leren en bouw op naar iets waar je plezier aan hebt. Als je er dan iemand anders nog blij mee kunt maken dan zit je al een heel eind in de goede richting. Helemaal mooi is het dan ook nog als je er ook nog jou brood mee kunt verdienen, maar dat is niet aan iedereen vergeven. Passie, daar draait het om, dan pas komt de rest aan de beurt.

Wil je iets weten of heb je een specifieke vraag of een probleem, stuur me dan een berichtje via de kanalen op deze pagina en ik geef je altijd een antwoord. Veel plezier met jou camera!

Helados Garrido, Puerto Alcudia, Mallorca
Station Rotterdam
Valencia España
Riva
Felicidades!
Soms vallen de dingen precies zo samen zoals je ze nodig hebt..

Geef een reactie

Translate »